Adriaen Andriesz - 1484
We schrijven 1485...... Adriaen Andriesz, nog geen jaar oud en geboren in het gehucht Rijsoord vlakbij Ridderkerk, komt met ouders Andries Claesz en Neeltken Claesz in Strijen wonen. De Hoeksche Waard was enkele tientallen jaren daarvoor getroffen door de verwoestende Sint Elisabethsvloed van 1421. Strijen lag hierdoor ineens op een eiland, en op enkele polders en wat dijken na was de hele Hoeksche Waard weggevaagd door deze vloed. In 1437 werd het 'Oudeland van Strijen' ingepolderd. Strijen was de grootste gemeente van de Hoeksche Waard. Tussen 1521 en 1550 was Arien Andriesz Heemraad van Strijen, Schepen van Strijen en Kerkmeester van Strijen.
"Adriaen Andriesz, 52 jaar, geboren in Rijsoert, mer es met luiegecomen wonen in Stryen als hij boven een jaar nijet en out was, endesedert heeft hij in Strien geweest , heeft wel gesien twee parcelendijcken, oost van de kercke van Strien, nae de Gleede toe ende teenstuckgen dijck was, bewassen mit ruijchte, twelck hij getuijge wesendegeleden wel 25 jaeren Heijlich geest meester van Strien heeft helpenverhuijren om 3 blanken sjaers. t Ene heette t Brouck en tander ClaesDuynen twelk 2 of 3 boegschoten suijt van t Brouck lag. In oude Heilige-geest-brieven heeft hij wel over Broekse sluizenhoren lezen. Weda had hier misschien gelegen, maar zeker wist hij tniet, ook niet wat Wieldrecht betreft. Hij was vaak schepen van Strien geweest. Hem deugt, dat alle schepen met alle getijden aan de dijk van Strien konden aanleggen, d.i. waar nu de Oude Haven achter het dorploopt."
- Zoon van Andries Claesz (Rijsoord)
- Geboren circa 1484 te Rijsoord, overleden circa 1574 te Strijen
- Gehuwd omstreeks 1540 met Mariken, uit dit huwelijk 2 kinderen;
- Bastiaen Ariaen Andriesz, geboren circa 1535 te Strijen
- Teuntge Ariensdr. Verweel, geboren na 1594 te Strijen
- vermoedelijk landbouwer te Strijen
- Kerkmeester te Strijen 1545
- betaalde landrente aan de kerk van Strijen 1529 en 1550 (Gemeentelijk Archief Strijen, akte 1545 en 1529)
In 1529 betaalde Adriaen aan de kerk te Strijen 2 rijnsgld. i.v.m. rente besproken op land.5 Op 14-4-1532 is Adriaen Andriesz. met Marijcke Jan Jooste en Jan Pietersz. Mo lenaer genoemd als eigenaar van de 1oe camp in het Land van Essche, waarvan de we derhelft eigendom was van Jan Hugez. en Jacob Jansz.14 In de jaren 1534- 1543 is Arien of Ariaen Andriesz. voor de Strijense vierschaar diverse malen genoemd i.v.m. pandin gen; meestal als crediteur.15 In 1536 ontving hij een betaling van het gemeneland van Strijen voor levering van 4 'vinne rijs ' en van de schout van Strijen kocht hij toen 475 schoven riet voor het gemene land.7 Op 10-8-1536 legde de 52 jaar oude en in Rijsoord geboren Adriaen Andriesz. voor enige ambtenaren uit Den Haag een verklaring af over enige percelen land die hij ca. 25 jaar daarvoor, toen hij heilige-geestmeester van Strijen was, had helpen verhuren. De verklaring handelde over zeggenschap van de kerk van Cillaarshoek; een zaak die speelde tussen het kapittel van Geervliet en de kerk van Strij en. Hij verklaarde o.a. dat hij 'es mette wiege comen wonen in Stryen als hij boven een jaer nyet en out was, ende zedert heeft hij in Strien gewoent' en ook vaak schepen van Strijen te zijn geweest.16 Op 8-1-1540 deed Arien Andriesz. gifte aan Leenaert Ariensz. van 5 hont in de Clem.' 7 Arien Andriesz., zich noemende een oude man - hij was dus ca.
56 jaar oud-, legde op 6-10-1540 ten verzoeke van Jan van Barry een verklaring af over een zeker buitendijks van hetLand van Essche gelegen 'ryetvelt, ruychte ende slijck' ten tijde van zijn heilige-geestmeesterschap.18 Op 18-4-1542 is hij als geerfde van Out Strijen vermeld.7 Volgens het 10e penning kohier van Strijen over 1544 gebruikte Aeri aen Andriesz. ruim 25 morgen eigen- en huurlanden,'9 waannee hij tot de grote boeren aldaar behoorde. Zijn huis werd, zoals te verwachten, in de hogere categorie aangesla gen.20 Op 22-4-1544 was Adriaen als heemraad present te Delft bij het afhoren van de rekening van het Oudeland van Strijen.''
In 1545 is er sprake van zijn woning te Strijen waarvandaan liep de 'vyerden hylle van die bossen in die kenen'.5 In dat jaar huurde hij land van de kerk van Strijen.' Nog in 1550 betaalde Adriaen aan de kerk te Strijen voor het door -waarschijnlijk zijn broer Maerten Andriesz. met diens memorie belastte land aan de 'Moelewech' onder Strijen. In datzelfde jaar was Adriaen nog aanwezig bij de verhuring van land, hetwelk zijn laat ste levensteken is. Hij zal nog in of kort na datzelfde jaar zijn gestorven. In 1557 ge bruikte de weduwe van Arien Andriesz. in het Oudeland van Strijen 23 morgen 2 hont eigen land, terwijl zij daar nog eens 8 morgen gepacht had van ene Mr. Crijn Andriesz., doctoor in de medicijnen te Dordrecht.22 Blijkens het penningkohier over 1561 gebruik te zij in het Oudeland van Strijen 28 morgen 4 hont eigen land.23 Daamaast had zij nog de 8 morgen in huur van Mr. Crijn te Dordrecht_24